Hem

Bygga luftsolfångare av ölburkar

 

Steg 2 - limma samman burkarna

Innan burkarna limmades ihop till ett sammanhängande rör tvättades/diskades först alla burkar med vanligt diskmedel för att få bort smuts, fett och gammal fasttorkad öl. Det vore ju ingen höjdare om det börjar lukta gammal fylla när luftsolfångaren drar igång.

När burkarna torkat efter tvätten var det dags att börja limma ihop burkarna till rör, där varje rör kommer att bestå av 13 burkar vardera med en total längd på 2150 mm. Totalt 18 rör kommer att ingå i luftsolfångaren.

För att få rören raka och fina, tillverkades en enkel jigg av ett gammalt L-järn som skruvades fast på en bräda. I ena änden sitter ett stopp och i andra en liten anordning som gör det möjligt att sätta lite press på burkarna under tiden som limmet ska torka. Att jag använde ett L-järn till jiggen berodde på att detta var helt spikrakt och fanns bland mina  bra-att-ha-grejor. Det går annars lika bra att t.ex spika ihop 2 raka bräder eller reglar till en V-form. Huvudsaken är att man har något som kan fixera burkarna på en rak linje under tiden limmet torkar.

 



Första burken som placeras i jiggen är helt öppen i båda ändar. På bilden syns också ett resårband som finns vid varje burk, vilket spänner fast burkarna så inte röret ställer sig i en båge när man sätter burkarna i press under torktiden.

 



Limmet applicerades rikligt runt hela innerkanten på burkens översida. Limmet ska dels hålla ihop burkarna och dels hålla skarvarna täta. Att tänka på är att göra ytorna riktigt rena. Sprit eller fint sandpapper funkar bra.

Exempel på lim/silikon jag använde var bl.a Sikasil-C, som tål temperaturer från -40 till +150 och Biltemas High Temperature Sealant som tål -50 till +250 grader. Båda lämpar sig för aluminium och fäste med godkänt resultat.


 



Burkarna läggs sedan i jiggen och skruvas lite försiktigt för att limmet ska kletas ut ordentligt, samtidigt som burken skjuts in mot framförvarande burk. Därefter spänner man fast burken med resårbandet via en spik på baksidan jiggen. Resårbandet är s.k. "hålat" resårband och finns att köpa på de flesta stormarknader etc. för ca 20:- / frp

 



Här har sista burken för detta "rör"  kommit på plats i jiggen.
En mycket enkel pressanordning sätter burkarna i press under tiden limmet ska torka.


 



Ett blivande rör på plats i jiggen väntar på att limmet ska torka.

 




Färdiga rör.



 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3 | Steg 4 | Steg 5 | Steg 6 | Steg 7 | Steg 8


Hem