Hem

Bygga luftsolfångare av ölburkar

 

Steg 1 - såga botten ur burkarna


När alla tomburkar fanns insamlade (tack för ditt bidrag Sune!) var det dags att skrida till verket. Steg 1 var att såga botten ur alla burkar. Burkens överdel däremot, sågade jag endast ur på de burkar som kommer att sitta i änden på "röret".  På övriga burkar klippte jag istället upp flikar som jag vek lite olika i burkarna. Anledningen är att jag vill ha lite turbulens genom "rören", vilket ger bättre resultat än att luften går genom ett rakt och helt öppet rör.

För att såga botten ur burkarna användes en 44 mm hålsåg. Om man håller fast burken med handen, är det lätt gjort att man klämmer till burken med bucklor som följd om den skulle börja snurra. Därför skruvade jag fast en 51 mm hålsåg i en bit plyfa, vilken i sin tur skruvades fast i borrstativets platta. Detta nyper fast burken och innebär att man helt slipper hålla i burken under tiden botten sågades ur. En bucklig burk är inte sämre, men det ser inte vidare snyggt ut i solfångaren med buckliga burkar.

 Här ser man hur hela såg-arrangemanget i all sin enkelhet ser ut.
I botten en 51 mm hålsåg och i chucken sitter en 44 mm hålsåg.

 Den nedre hålsågen nyper effektivt fast burken när botten sågas ur.

 En burk är på plats med botten uppåt, fasttryckt mot den nedre hålsågen. Håller man ett lätt tryck mot burken med den övre hålsågen när borrmaskinen startas, fixeras burken och man får ett perfekt resultat.

 Här har botten sågats ur en burk.

Översidan på burken klipps i flikar som böjs lite olika för att skapa lite turbulens.
Den s.k. tabben bryter man bort innan flikarna klipps till.

På de burkar som ska sitta i änden på "ölburksröret" sågade jag ur även överdelen. Detta genom att låta burken snurra lite mot den nedre 51 mm hålsågen när botten sågades ur. Båda ändar sågades då ur samtidigt.

Här är alla 234 burkar som ska ingå i luftsolfångaren klara inför nästa steg.Hem