Hem

Bygga borrbord till pelarborrmaskinen

 

Steg 3 - Anhåll

Det som nu återstår är ett anhåll. Detta består av en bit 500 x 60 mm, ett par vinkelbeslag samt ett vinkeljärn.

 


Vinkelbeslagen är själva fästena. Vinkeljärnet är för att säkerställa att anhållet håller sig rakt och inte ändrar sin raka form, vilket inte vore bra. Litar inte så där väldigt mycket på spånskivor :-)

Anledningen till urtaget man ser på mitten av anhållet är för att inte chucken ska ta i om man borrar väldigt nära anhållet.

 

 

 Anhållet på plats, ihopskruvat och klart.

 Nu är allt klart och bordet har skruvats fast i originalbordet. En liten listbit i främre änden garanterar att bordet hamnar i exakt samma position om det monteras bort och sätts dit igen senare.

 För att kontrollera att bordet är exakt vinkelrätt i alla riktningar i förhållande till chucken, böjde jag till ett smalt rundjärn och drog fast i chucken. Genom att vrida chucken ser man om järnet håller exakt samma avstånd till bordet hela varvet runt. Skulle det ta i någonstans, eller höjas, måste bordet justeras. Här stämmde det lyckligtvis. Exakt samma nivå hela varvet runt. 

 Här ett exempel när flera lika bitar ska borras exakt lika. Med hjälp av en liten stoppkloss som spänns fast med en tving är det bara att placera ämnet mot anhållet, skjuta fram det mot klossen och borra. Alla kommer borras lika utan att man behöver fundera.

 Avlånga hål och försänkningar som är spikraka görs snabbt och enkelt.
Att spänna fast något går snabbt och smidigt..
Det går snabbt att rigga om bordet för olika arbetsuppgifter.
Därmed var projektet "Bygga borrbord" klart!

 Tack för att du tog dig tid !

 


 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3  


 

Hem