Hem

Bygga borrbord till pelarborrmaskinen

 

Steg 1 - Bordet


Många har före mej byggt liknande borrbord. Inte alls konstigt, då det underlättar och gör arbetet vid borrmaskinen så mycket mera lättjobbat. Vissa har byggt av plywood, andra har byggt av spånskivor och MDF. Jag valde att bygga från ett överblivet hyllplan av spånskiva jag hade liggandes. Det duger gott.

 Hela bordet kapas till och byggas upp av bitar från ett överblivet 18mm hyllplan. Två skivor kommer sättas ihop för att; dels ge bättre stabilitet och dels kommer det vara enklare att montera skruvfästen som placeras osynligt mellan skivorna. Då det dessutom kommer vara utbytbara plattor där borren går ner, är lösningen med dubbla skivor optimal.

Jag började med att kapa till 2 lika bitar 500 x 350 mm Nästa steg blir att borra/såga ur för pelaren. Här använde jag först en hålsåg. Därefter sågar jag med en sticksåg längst linjen upp mot hålet. För att få ett så rakt och fint sågsnitt som möjligt, är det lämpligt att ha något rakt som sticksågen kan följa. Själv använde jag här en s.k SpeedSquare för att få till ett rakt sågsnitt.

OBS att de båda skivorna är ihopskruvade under detta arbete, så båda skivorna blir exakt lika.

Den största anledningen till att sågbordet går förbi pelaren är att veven kommer att ta i det nya bordets undersida om inte axeln till denna förlängs. Då behövs något att fästa förlängningen i. Mera om detta senare. För att kunna skruva fast det nya bordet i det befintliga, borrades fyra hål i den skiva som kommer ligga underst. Hålen försänktes några mm så att islagsmuttar (M8) kunde slås ner så de hamnade under skivans yta. Denna sida kommer ligga upp mot den övre skivan, så islagsmuttrarna hamnar mellan skivorna och därmed osynliga

 Här ser vi undersidan på bordet. För att få bordet att stämma exakt med vevens förlängda axel och dess lagerbock, placerades ett par 2 mm plattjärn som distanser under bordskivan. Pinnbultarna skruvas sedan fast i islagsmuttrarna och låses med muttern. För att få hålen på sina rätta platser ritades originalbordets hål av innan hålen borrades.

Genom att vrida muttrarna så de står på linje, passar de perfekt i originalbordets hål.

Nästa steg blir att göra hålet till de utbytbara iläggsplattorna.

Plattorna ska bli ca 100 x 100 mm med runda hörn. Genom att borra ett hål i varje hörn och sedan ta sticksågen och såga de raka linjerna får vi ett fyrkantigt hål med runda hörn. Här kan man också välja att göra runda plattor med hjälp av en rundsåg om man hellre vill det.


Resultatet blev så här. På bilden syns också en platta som kapats till och rundats till i hörnen för att testa. Ett hål motsvarande originalbordets centrumhål har också borrats. Detta för att det ska vara enkelt att sticka upp t.ex chucknyckeln eller något annat smalt och lyfta ur plattan.

Här är en platta på plats.
Genom att ha något att borra mot, slipper man att baksidan på ämnet man borrar fläks upp.


Hörnen rundade jag till med skivslipen. 
Förövrigt ett tidigare projekt du kan läsa om Här


 
Här har ett gäng plattor kapats och slipats. De går snabbt att tillverka.
Vill man kunna sänka ner t.ex. en trumslip i plattan kan man göra en med ett passande hål.


 
Här ser man en trumslip nersänkt i plattan. Mycket användbart! 


 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3  


Hem