Hem

Använda elhyveln som rikthyvel

 

Steg 4 - Skyddsanordning samt några detaljer


En nog så viktig del är ett skydd över kuttern. Att stoppa fingrarna i den vill man ju inte när den är igång.

 Jag letade fram ett par gamla lagerbockar som jag haft liggandes i en herrans massa år. En passande axel som gängades, samt själva skyddet som kapades till av en bit 19 mm MDF. 


 En stoppring kommer att fylla två funktioner. Dels ska den hålla skyddet på rätt höjd, men också fungera som fäste för en fjäder som ska dra tillbaka skyddet när man passerat med trästycket man hyvlar. En försänkning gjordes i axeln så inte skruven har möjlighet att glida när fjädern spänner.

 Här är nu lagerbockar med axel monterade. En fjäder är fäst i skruven till stoppringen och kommer att sköta återgången av skyddet på ett säkert sätt.

 Skyddet monterat. Fungerar riktigt bra. 
Då det även hjälper till att hålla arbetsstycket mot anhållet, fyller det två funktioner.

Därmed var även skyddet klart.

Spånutsuget är placerat på baksidan.

För att hålla inne strömbrytaren på hyveln finns många lösningar. Jag löste det just i detta nu med ett buntband. Det finns andra lösningar som t.ex öppningsbara buntband, kardborreband och byglar man kan skruva ihop etc.


För att slå av och på hyveln, så har jag en strömbrytare jag vid behov brukar skruva fast med stjärnskruv i arbetsbänken. Den är kopplad till en hane och en hona. Bara att plugga sladden med hanen i vägguttaget och maskinen i det andra. Denna strömbrytare använder jag till flera maskiner och är alltså inte speciellt gjord för hyveln. Mycket användbar.

Så här ser det ut när det är klart för start. Hyveln dras fast med ett par tvingar i arbetsbänken för att stå riktigt stadigt. El är ansluten via strömbrytaren.


Därmed var projektet rikthyvel avklarat.
Efter ha testat den på diverse krokiga och vridna brädbitar, så är resultatet över förväntan. 

Tack för att du tog dej tid!!

 
 


Hem