Hem

Använda elhyveln som rikthyvel

 

Steg 1 - Vaggan


För att det ska fungera måste det byggas en vagga, där man kan placera elhyveln upp och ner. Materialet man väljer spelar inte så stor roll. Vissa bygger av plywood, andra av MDF eller liknande. Jag hade några överblivna bitar MDF liggandes, så det fick bli det.

 Hela vaggan kommer att byggas upp av 19 mm MDF. Jag började med att kapa till 2 lika bitar 700 x 195 mm.
Detta kommer att bli sidorna på vaggan.


 Nästa steg blir att kapa ur för kåporna på elhyveln. Jag skruvade därför loss kåporna och ritade av dem på MDF skivan.
För att veta var man ska placera kåpan när den ritas av så måste man mäta avståndet mellan kåpan och utmatningssulan på elhyveln innan man skruvar loss kåpan. Här är nu kåpan på rätt plats och bara att rita av.

 Jag använde en kontursåg för att såga ut bitarna. Många använder en sticksåg, vilket också fungerar bra.

 Här är nu uttagen för kåporna utsågade.

Nästa steg blir att hitta på något sätt att skruva fast hyveln i vaggan. På min hyvel finns på var sida en gänginsats för att skruva fast anhållet som följde med hyveln. Dessa kommer att fungera utmärkt och hålla fast hyveln bra.

Nästa steg blir blir ett kritiskt moment. Nu ska hål borras på millimetern rätt plats för att kunna skruva fast hyveln. Detta löste jag genom att spetsa två bult med samma gänga som gänginsatserna, kapa av skallen på bulten och skruva in den i hyveln. 


Här är den spetsade bulten på plats. Hyveln sänks nu ner i vaggan, som i detta läge är ihopskruvad med en bottendel. Hyveln placeras på exakt rätt plats och sidorna kläms nu in mot hyveln. På detta sätt fick jag borrmarkeringar på millimetern rätt. Man får vara riktigt noga med att dubbelkolla att hyveln ligger exakt rätt innan man klämmer ihop sidorna för att skapa borrmarkeringarna.

Här är nu hålen borrade på exakt rätt plats. Sidorna är sammanskruvade med en bottendel 85 mm bred. Innan jag skruvade ihop delarna, passade jag också på att snedkapa ändarna så inte bygget skulle se så fyrkantigt ut. Inget som har med funktionen att göra, utan bara en utseendegrej.


Här har jag kapat/borrat till ett stöd för bakre delen av hyveln. 

 
Resultatet blev detta. Hyveln ligger nu riktigt stadigt.

 
För att inte hålet, där man skruvar fast hyveln ska slitas upp med tiden efter många i och urmonteringar, tillverkade jag ett par extra stöd som bultarna kan vila på. Tror jag har igen det på längre sikt. 


 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3 | Steg 4 


Hem