Hem

Bygga radiostyrd gräsklippare

 

Introduktion

Under våren 2015 gjorde jag slag i saken att påbörja bygget av en radiostyrd gräsklippare. En tanke som funnits i mitt huvud i många år, men som aldrig blivit av (tills nu). Många har redan före mej gjort liknande byggen, så inspiration finns i massor att hämta på Internet.

En fabrikstillverkad gräsklippare med radiostyrning kostar från ca 30.000 :- och uppåt. V
ill man ha en radiostyrd gräsklippare utan att bli ruinerad blir det alltså till att bygga en själv. 

Principen är enkel: Man tillverkar en ram som man hänger ett vanligt gräsklippardeck i. Framhjulen är vanliga svängbara länkhjul och bakhjulen (drivhjulen) vanliga luftgummihjul. Själva gräsklipparen ska vara en helt vanlig klippare utan drivning. 


Börjar man räkna lite på vad man behöver för några grejor, bygger man en egen för ca 2000 – 6000:- beroende på vad man använder för delar och vad man redan har i sina bra-att-ha lådor. Utgår man t.ex. från att bygga om den befintliga gräsklipparen behöver man inte lägga ut pengar på den delen. Vad som eventuellt tillkommer är radioutrustning, el-motorer, batterier etc. Kanske har många redan gammal radioutrustning liggandes. Så exakt vad det kostar att bygga en radiostyrd gräsklippare beror som sagt lite på vad man redan har för några grejor och vilken utrustning man behöver köpa. Att köpa delarna från utlandet är ofta en fördel. Där finner man dessutom ett betydligt större utbud till mycket bra priser. Exempel: Motorer och motorstyrning köpte jag från USA, då jag inte hittade det jag ville ha i Sverige. Leveranstid ca 1 vecka. Att söka grejor på Ebay brukar också vara lönande.

På följande sidor kan du se hur jag byggde min radiostyrda gräsklippare. Ett filmklipp finns på sista sidan, där du kan se den i drift. Kanske kan det ge något litet tips till den som funderat i samma banor.

Ska väl tilläggas att helt plötsligt har det blivit väldigt roligt att klippa gräsmattan :-)

 

 

 

 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3 | Steg 4 | Steg 5 | Steg 6 | Steg 7 | Steg 8


Hem