Hem

Radiostyrd gräsklippare V1.1

 

Introduktion

Vidareutveckling av gräsklipparprojektet. Har du missat första avsnittet hur projektet startade så hittar du det här.

Efter att ha haft klipparen i drift och kunnat prova den några veckor kunde jag konstatera vad som behövde förbättras för att klipparen skulle bli optimal.

- Batteritiden behövde förbättras.
- Klipparen hade lätt för att slira när den skulle upp för branta släntar.

Min första tanke var att montera en generator samt större batterier för att öka batteritiden. 
Vidare planerade jag fyrhjulsdrift för att klipparen skulle kunna gå bra i branta partier.

Nu blev det vare sig generator eller fyrhjulsdrift för att klipparen skulle bli optimal. Jag provade en annan lösning, vilket skulle visa sig vara en mycket lyckad lösning.


Jag hade en tid gått och funderat på hur det skulle fungera med starkare motorer. Hur skulle batteritiden påverkas? För att få veta blev det till att testa. Jag hittade ett par motorer som kommer från en el-rullstol inkl fälgar och nav på eBay till bra pris. Ett köp som skulle visa sig ge bättre resultat än man kunde ana. De gamla motorerna kommer å andra sidan passa perfekt i ett annat projekt, så oavsett behövde jag fler motorer.

Resultatet efter ombyggnad:
De nya motorerna är urstarka även vid låga volt, så det krävs mycket lågt gaspådrag för att driva klipparen. Jag kan på sändaren dessutom växla mellan Hög och Låg (Hi/Lo) där läget Lo sänker utgående spänning med 30% över hela registret.
Kombinationen urstarka motorer redan på låga volt och nedväxling av utgående spänning sparade batteritid. Jag klipper nu utan problem i en och en halv timme och har ändå gott om spänning kvar i batterierna. Spänningsmätaren visar 24,6 V efter en och en halv timme. Långt över förväntan. Med de gamla motorerna visade spänningsmätaren 23V efter 40 minuter. Mycket beroende av att de fick jobba hårdare.

För att få bättre grepp i branta partier inhandlades däck med s.k. traktormönster. Detta satte pricken över i. Inte ens en slänt som lutar 45 grader är längre ett problem. Styrkan från motorerna i kombination med dessa däck fick mig nästan att tappa hakan första gången jag ser klipparen utan minsta problem gå upp för vår brantaste slänt. Jag behöver inte ens ge extra gas för att den ska ta sig upp för slänten. Den bara tuffar på...

 

 

 

 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3 | Steg 4


Hem