Hem

Fixa digital mätskala till borrmaskinen


Introduktion

Något jag saknat länge på borrmaskinen, är en digital avläsning hur djupt jag borrar. Med en digital avläsning blir det så mycket enklare och smidigare att borra till önskat djup. Ett vanligt namn på den digitala avläsningen är DRO (Digital ReadOut). Ska du söka på nätet, så prova med ”DRO Drill press". 

De digitala skalorna har en nollfunktion som låter dej nollställa var som helst på mätskalan och därifrån mäta skillnaden. Man sätter alltså borret mot ämnet som ska borras och nollställer på mätskalan. Därefter har man nollpunkten från toppen av arbetsstycket och kan borra till önskat djup. Mycket smidigt. 
Det borde vara standard på borrmaskinerna som säljs idag.

Själva jobbet tar bara någon enstaka timme. 

Bara att sätta igång :-)

 

Många hemmabyggare har valt att modifiera digitala skjutmått, vilket i sej fungerar hur bra som helst. Nackdelen är att displayen då hamnar vertikalt. Jag valde därför att utgå från en höjd/djupmätare som t.ex. används för att ställa in sågdjupet på en bordssåg, fräs etc.

 

Originalutförandet på min maskin såg ut så här. Fästet för stoppskruven kommer jag att använda för att fästa nedre delen på min digitala lösning. Stoppskruven tas bort helt.

 

Jag hade två st höjd/djupmätare, så jag tyckte att en av dem kunde få ett annat liv.

 

Jag började med att bocka till och vrida ett plattjärn 2 x 15 mm ett kvarts varv för att skapa det övre fästet, vilket sedan kommer att monteras på skyddskåpans underdel.

 

Det övre fästet klart för montering.

 

Det vänstra benet på mätaren sågades av. Lite finjustering med en bladkniv gjordes sedan för att det ska se lite snyggare ut. Det återstående benet kommer att skruvas fast mot det nedre fästet som består av en liten bit plattjärn, som monteras i samma fäste där stoppskruven tidigare satt.

 

Här ser man det nedre fästet som benet på mätaren är fastskruvat i.

 

Här ser man det övre fästet, fastskruvat i nederdelen av skyddskåpan.

 

Därmed var det hela klart. 
När borren sänks följer mätaren med, då benet är fäst vid det nedre fästet och den klämmring som stoppskruven satt fastskruvad i tidigare. Projektet var snabbt avklarat och fungerar över förväntan bra!


Höjd/djupmätare av den typ jag använt finns att köpa från bl.a. Wish, Geek m.fl. för den som undrar. Priset varierar mellan 100 – 200 kr, beroende på säljare,

 

 

 

Hem