Hem

Bygga luftsolfångare av ölburkar

 

Steg 3 - lådan

Under tiden som burkarna (rören) limmades ihop och limmet skulle torka mellan varven, påbörjades konstruktionen av själva lådan som solfångarpaketet ska placeras i. Till lådans sidor använde jag vanliga brädor 22 x 120 och till ändarna 22 x 170, vilka sågades bågformat 120/160, då framsidan kommer att få en konvex utformning. Som bakstycke använde jag 12 mm byggplywood. Hörnen på lådan förstärkte jag med plåtvinklar. En 35 x 70 regel stärker upp i mitten på lådan.




Lådan kommer få en konvex framsida, vilket dels ger ett elegantare utseende än en helt plan framsida, samt att solens infallsvinkel påverkas positivt av en konvex framsida. Detta sågades med en sticksåg. För att enkelt rita upp böjen utan några speciella verktyg, kan man använda ett snöre med en penna i ena änden. Den andra änden fäster man exakt i mittposition och i vinkel mot brädan några meter bort. Avståndet får man prova sig fram till.

 



Att tänka på är att även snedsåga sidobrädans överdel så den får samma vinkel som ändbrädan, då det annars blir ett brott mot polykarbonatskivan när denna skruvas fast. Detta görs enkelt med en snedställd cirkelsåg med anhåll.

 

 

Luftkanaler

Luftkanalerna i lådans båda ändar kan byggas antingen på plats direkt i lådan, eller lösa. Man kan bygga dem helt i plåt, eller som jag, med plåtklädd plywood. Bygger man dem lösa, kan man montera rören och luftkanalerna utanför lådan och sedan sänka ner hela paketet i lådan. Själv valde jag att bygga kanalerna på plats i lådan. Att tänka på om man bygger luftkanalerna direkt i lådan, är att man måste vara väldigt noga med att måttet mellan luftkanalerna stämmer, så rören inte glappar när dessa kommit på plats. Använder man ett par av rören för att passa in luftkanalerna så blir det exakt.

Som stomme till luftkanalerna använde jag vanlig 12 mm byggplywood som kläddes med 1 mm aluminiumplåt. Eftersom min konstruktion innebär att endast luft från 9 av de 18 rören ska passera, kunde luftkanalerna göras något smalare, än om samtliga 18 rör skulle ha mynnat ut till ett utblås i övre änden.




Den övre luftkanalen börjar ta form. Det är via denna som luften ska byta riktning. Skarvarna tätades extra noga. Luftkanalen placeras på distansklossar för att ge plats för isolering mellan luftkanalen och den yttre lådan.

 



Hålen i luftkanalernas inlopp borrades med en 54 mm hålsåg, vilket ger en mycket bra passning i den ände på röret med överdelen på burkarna. Den andra änden på röret, med burkarnas bottendel, kommer att få en ring för bättre passning (förklaras på nästa sida). CC avstånd är 66mm.

 



Innan luftkanalens framdel sätts på plats, isolerades det mellan luftkanalens sidor och den yttre lådan.
Jag använde till detta drevull.


 



Testar att allt passar. Locket kommer inte skruvas fast förrän rören kommit på plats, då skarvarna ska tätas från insidan med högtemp silikon när dessa kommit på plats. Framdelen ska nu skruvas fast i en regel för att bli helt stabil.

 



För att ha något rejält att senare skruva fast väggfästena i från lådans baksida, placerades en regel (35 x 95) framför luftkanalerna. Förutom väggfästena stöder regeln och riktar också upp upp luftkanalens främre del, vilken skruvats i regeln. Då också rören kommer att ligga väldigt nära regeln har en aluminiumfolie klistrats på översidan som isolering. Självhäftande aluminiumfolie tejp finns att köpa på rulle för ca 40 kr på t.ex Biltema. Därmed är övre luftkanalen färdig.


 Startsida | Steg 1 | Steg 2 | Steg 3 | Steg 4 | Steg 5 | Steg 6 | Steg 7 | Steg 8


Hem